Menu

w pogoni za Motylem

W pogoni za szczęściem, marzeniami czyli dużo podróżowania, biegania, pysznych potraw i uśmiechu! Medyczne spojrzenie na świat, nie tylko przez pryzmat książek.

Wytrawna tarta z boczkiem

butterflyisrunning

W kuchni nie ma przypadków... W planach miałam zrobienie wytrawnej tarty, ostatecznie stworzyłam coś w stylu pizzy na średniej grubości spodzie! Oczywiście bez użycia mąki pszennej, z minimalną ilością węglowodanów. Nawet mój totalnie nie keto mąż był zachwycony smakiem tej tarty. Pochwalił, że to pierwszy keto przepis, który je z taką przyjemnością. Łapcie przepis – odkrycie!

16930970_10208411897278149_1719505359_o

Spód:

- 180g mąki kokosowej,

- 4 łyżki mielonego siemienia lnianego,

- pół łyżeczki soli,

- 1 łyżeczka ziół prowansalskich i papryki,

- 30 ml wody mineralnej

16930307_10208411896598132_1524419653_o

Nadzienie:

- 450g boczku,

- 1 por,

- 1 cebula,

- 120g tartej mozzarelli,

- 2 jajka,

- sól, pieprz

 16930940_10208411896798137_1192598269_o

Spód:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wymieszaj składniki na jednolitą masę. Masa powinna być umiarkowanie kleista, gdy jest zbyt zbita, dodaj odrobinę wody mineralnej. Wyłóż spód oraz brzegi naczynia żaroodpornego. Piecz 20 minut.

Nadzienie:

Podsmaż na jednej patelni boczek, por i cebulę. Następnie wymieszaj z tartą mozzarellą i jajkiem. Wyłóż nadzienie na ostudzony spód. Zapiekaj przez 25minut.

16910764_10208411897478154_1958781133_o

Smacznego!

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • jayowski

    Wygląda naprawdę pysznie. Muszę sam coś takiego przygotować. Dzięki za przepis

  • butterflyisrunning

    Dziękuję! Mam nadzieję, że przepis się przyda i tarta będzie smakowała :)

© w pogoni za Motylem
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci